text.skipToContent text.skipToNavigation
Menu
Sluiten
Sluiten

Duurzaamheid | afkortingen en begrippen

BENG

BENG staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw. Het BENG-instrumentarium bestaat uit drie eisen die het totale energievraagstuk van de woningen beschrijven. BENG-eis 1 is de energiebehoefte van de woning, dus de verwarming en koeling, warm tapwater en hulpenergie. Geometrie van het gebouw, schil en glas beïnvloeden deze vraag. Hoe compacter je bouwt, hoe lager de energiebehoefte.

En hoe voorzie in je die energiebehoefte? Dat regelen de BENG-2 en BENG-3 eis. BENG-2 is de hoeveelheid primaire fossiele energie (aardgas, elektriciteit) en BENG-3 drukt het percentage hernieuwbare energie uit die de woning ingaat. ‘BENG-eis 2 en 3 zijn communicerende vaten. Hoe meer hernieuwbare energie je aanbrengt, hoe minder fossiele energie nodig is. ’Belangrijkste punt is dat de BENG 1-eisen zijn aangescherpt en zijn gedifferentieerd naar woningtype (grondgebonden, woongebouw, skeletbouw) en naar compactheid.
BENG bestaat dus uit drie onderdelen:
  1. Er wordt een maximum gesteld aan de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verwarming en verkoeling. Het gaat om een maximaal aantal kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar.Hier heb je invloed op door het toepassen van isolatie en kierdichting. Maar ook de beglazing en de hoeveelheid hiervan en de vormgeving van het gebouw zijn van toepassing.
  2. Er wordt een maximum gesteld aan de hoeveelheid fossiele brandstoffen, welke nodig is voor verwarming, verkoeling, warm water en ventilatie. Het gaat ook hier om een maximaal aantal kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar.Het eerste punt heeft hier uiteraard invloed op. Verder gaat het over slim en duurzaam inzetten van installaties.
  3. Een minimaal percentage van het totale energieverbruik dient te bestaan uit hernieuwbare energie. Ook hier gaat het over slimme installaties, zonnepanelen, gebruik van biomassa, warmtepompen ed.

Biobased

Biobased materialen zijn afkomstig van biomassa. De materialen zijn afkomstig uit de levende natuur. Het zijn grondstoffen uit de veeteelt, tuinbouw, landbouw en bosbouw. Het is mogelijk dat de producten wel fysisch, chemisch of biologisch behandeld zijn. Biobased materialen hoeven daarom niet circulair te zijn.

DUBOkeur

Een DUBOkeur® geeft aan dat een product, grondstof, installatie of woning tot de meest milieuvriendelijke keuze behoort. Dit wordt aangetoond aan de hand van een (milieukundige) levenscyclusanalyse (LCA), gemaakt door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE), een Nederlands kennisinstituut voor duurzaam bouwen. Met het DUBOkeur® kunnen producten, grondstoffen, installaties en woningen op een onafhankelijke en wetenschappelijk wijze aantonen dat ze een duurzame, gezonde en veilige keuze zijn.  Een DUBOkeur®-product mag geen negatieve gezondheidseffecten hebben op de gebruikers van het product. Bij producten met een DUBOkeur® vinden er dus geen schadelijke emissies, uitloging en/of uitwaseming plaats in de gebruiksfase van het product.

FSC

Forest Stewardship Council. FSC® is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud van bossen door verantwoord bosbeheer. Hierbij wordt rekening gehouden met ecologische, sociale en economische aspecten.

ISDE

Investeringssubsidie duurzame energie geeft een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. De ISDE is een meerjarige regeling die is geopend op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020.

ISSO

ISSO komt uit de installatiebranche. De waardes worden meegenomen in de EPC-berekeningen. Eén van de activiteiten van het Bureau CRG (Controle en Registratie Gelijkwaardigheid) is het controleren en beheren van de ISSO certificeringen (Databank Gecontroleerde Kwaliteitsverklaringen). Deze databank bevat producten en systemen waarvan de energieprestatie voldoende is onderbouwd en objectief is vastgesteld. De gegevens uit de databank worden veel gebruikt door Bouw- en Woningtoezicht van de gemeenten om na te gaan of de energetische claims van een product/systeem, gebruikt in de huidige EPC berekening en toekomstige BENG-eisen, correct zijn. De EPA-adviseurs gebruiken de ISSO-verklaringen  voor het opstellen van een energielabel en het opstellen van een energiebesparingsadvies. Gebouweigenaren gebruiken de gegevens om na te gaan welke producten/systemen zij willen toepassen bij het verbeteren van de energetische prestatie van het gebouw.

LCA

In een LCA (LevensCyclusAnalyse) wordt de hele levenscyclus van een product of activiteit in beeld gebracht en geanalyseerd. Van de winning van grondstoffen via productie en (her)gebruik tot en met afvalverwerking. Oftewel: van de wieg tot het graf. Omdat het hierbij gaat om een keten van processen wordt de LCA beschouwd als een vorm van ketenanalyse, waarbij de nadruk ligt op de impact van deze productie-/ bedrijfsprocessen op het milieu.

Om een LCA te kunnen bepalen wordt gebruik gemaakt van speciale rekenmodellen. Deze rekenmodellen zijn uniform en bieden de mogelijkheid om de milieuvriendelijke eigenschappen van verschillende producten op detailniveau met elkaar te vergelijken.
Er wordt gekeken naar de levensduur, invloed op de ozonlaag, gassen die worden gecreëerd tijdens het produceren, benodigde hoeveelheid, mate van hergebruik enz. De uiteindelijke waarde wordt uitgedrukt in schaduwkosten. Hoe hoger de kosten hoe meer de totale impact op het milieu is. Dit is dus een van de meest uitgebreide en objectieve methode om de duurzaamheid van een product te waarderen.

De LCA wordt gebruikt als onafhankelijke basis voor de waardering van Breeam MAT5, NMD, keurmerken als DUBOkeur, MRPI, EPD etc. De NMD is weer de input voor de MPG. Kortom: de LCA is de grondlegger van alle waarderingen die gaan over de duurzaamheid van een product.

MPG

De MPG is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het materiaalgebruik. De milieuprestatie van materialen zal een steeds belangrijkere factor worden in de totale milieubelasting van een gebouw. De MPG is een objectief hulpmiddel in het ontwerpproces en het kan gebruikt worden in een Programma van Eisen om het resultaat van een ontwerpproces vast te leggen.

MRPI of EPD

MRPI is een systeem dat is gebaseerd op de levenscyclusanalyse (LCA). Een MRPI geeft alle relevante milieuaspecten weer die met de productie, het gebruik en de latere afdanking van een bepaald (bouw)product gepaard gaan. Het MRPI®/EPD-certificaat kan als basis kan dienen voor de Nationale Milieu Database en voor de Europese milieuproductverklaring (Environmental Product Declaration of EPD). MRPI-certificaten worden afgegeven nadat een onafhankelijk ingenieursbureau de LCA die de basis vormt van MRPI heeft gecontroleerd op juistheid.

NTA 8800

De Nederlands Technische Afspraak 8800 is een nieuwe rekenmethode voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw.

PEFC

Programme for the Endorsement of Forest Certification. PEFC is een internationale organisatie die zich inzet voor duurzaam bosbeheer. Het is bovendien een organisatie die andere (nationale) bosstandaarden toetst en accepteert.

Rc-waarden

Resistance construction: De Rc-waarde zegt iets over de warmteweerstand van een bepaalde constructie, bijvoorbeeld een spouwmuur of een dak. Hoe hoger de Rc-waarden, hoe beter een gebouw thermisch geïsoleerd is.

SDG

SDG: Sustainable Development Goals, ofwel de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze doelstellingen zijn opgesteld door de Verenigde Naties, met als doel de wereld een betere plek te maken in 2030.

TPAC

TPAC is de toetsingscommissie van de Nederlandse overheid die beoordeelt of certificatieschema’s voor hout (bijvoorbeeld FSC en PEFC) voldoen aan de inkoopcriteria die de Nederlandse overheid heeft opgesteld.

Trias Energetica

De drie stappen van de Trias Energetica zijn basisvuistregels bij het duurzaam ontwerpen van gebouwen.
  1. Beperk energievraag.
  2. Gebruik duurzame energie.
  3. Indien nodig, gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk.