BIM-Blog

Wat een enorme kansen biedt BIM ons toch! Maar wel met een heel andere reden dan dat ik altijd heb gedacht. Ik sloeg, net als zoveel anderen, de plank mis.

Waar BIM enkele jaren geleden binnen kwam als mooi 3D-model van bouwtekeningen, heb ik geleerd dat het veel meer is dan dat. Misschien moet ik er even bij vertellen dat ik een achtergrond als makelaar heb en gewend ben om vanuit het perspectief van de eindgebruiker te kijken, iets wat we in de bouwwereld niet altijd gewend zijn.

De consument heeft moeite met het lezen van traditionele bouwtekeningen. Meer specifiek: vrouwen hebben moeite met het lezen van bouwtekeningen. Zij zijn echter vaak wel de eindbeslisser over de aankoop van een woning. Nu valt natuurlijk half Nederland over me heen, maar doe maar eens een steekproef bij een aantal makelaars en je zult zien dat ik gelijk heb.

Je kunt je dus voorstellen dat ik in eerste instantie vooral vanuit dat oogpunt blij was met de visueel vriendelijke weergave van BIM. De consument blij, de bouw blij en daarmee ik en mijn werkgever blij.

Nu ik bij Jongeneel dagelijks met BIM bezig ben, ben ik er achter gekomen dat ik de plank, zoals velen met mij, mis sloeg. Het 3D-model van BIM is leuk, maar niet de reden waardoor het zo’n impact gaat hebben op de bouwwereld.  

De i van informatie is het echte geheim van BIM. Dé oorzaak van miscommunicatie, frustratie en vooral torenhoge faalkosten is een gebrek aan goede informatie. BIM heeft het in zich dit te voorkomen, maar dan moet het wel veel informatie bevatten.

Bij Jongeneel was het mijn taak om deze handschoen op te pakken en we zijn begonnen met het toevoegen van heel veel, goed georganiseerde productdata. In de nabije toekomst gaan we nog een stap verder met bouwdeeldata, onderhoudsplannen, logistieke planningen en circulaire mogelijkheden.  

Als eerste groothandel heeft Jongeneel de stap gezet om onze productdata openbaar beschikbaar te stellen. We hebben een gratis toegankelijke BIM-bibliotheek ontwikkeld vol gedetailleerde productgegevens volgens de ETIM-classificatie. 

Het Jongeneel BIM-team kan al een tijdje modellen uitlezen, maar nu hebben we de volgende stap gezet. Het openbaar beschikbaar stellen van productdata klinkt als een heel simpele stap, maar in de gesloten bouwwereld is het zeker niet vanzelfsprekend en ik ben hier dan ook ongelofelijk trots op! 

Natuurlijk willen we nog meer en dat is de reden dat ik elke dag weer met plezier naar mijn werk ga. We willen meer data, meer producten en nog meer informatie die er voor zorgt dat we de bouwwereld en de eindgebruiker een stap verder kunnen helpen. Minder faalkosten, betere logistieke processen en circulaire oplossingen. 

BIM is zoveel meer dan een leuk plaatje van een huis, het is de toekomst van onze bouw.

 

Hedy van Opzeeland

Jongeneel Productmanager Services

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik van onze website accepteert u deze cookies.Ok