Kookpot als Eye Catcher

 

Binnenkort wordt in Brunssum het meest duurzame zorggebouw van Nederland opgeleverd. Samen met de gemeente Brunssum heeft de ontwikkelingstak van Bouwbedrijven Jongen het initiatief genomen. Bouwbedrijven Jongen is ook met de realisatie belast. De centrale entree heeft een heel bijzondere vorm gekregen die al snel als ‘kookpot’ door het leven ging.

We brengen een bezoek aan de bouwplaats en worden vergezeld door manager Paul Oerlemans en projectleider Marco ten Brinck van Jongeneel Projecten dat voor de realisatie van deze ‘kookpot’ verantwoordelijk was. We spreken met projectleider Cor Dijkman en hoofduitvoerder Jaap Vendel van Bouwbedrijven Jongen.

Cor Dijkman legt uit dat Bouwbedrijven Jongen niet voor niets in meervoud wordt geschreven: ‘We hebben vier vestigingen. De ontwikkelingstak zetelt op Maastricht Airport en de bouwbedrijven zijn in Landgraaf, Roermond en Venlo gevestigd. We maken deel uit van VolkerWessels, maar opereren zelfstandig. Dat geldt ook voor de vier vestigingen in de verschillende regio’s waar we hier in Limburg actief zijn. Wij staan bekend als een ontwikkelende bouwer en zijn een bedrijf dat zich voortdurend vernieuwt en verbetert. Dat deden we al ten tijde van het mijnherstel en de woningnood in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Nu ligt onze focus op de transformatie van dit deel van Nederland naar een nieuwe, duurzame toekomst.

Het project dat we hier aan het realiseren zijn, is daarvan een goed voorbeeld. We zetten ook in op wat wij Samen Slimmer Bouwen noemen. Het gaat daarbij onder meer om de implementatie van de Lean-filosofie, het toepassen van Bouw Informatie Management (BIM) en het verder verbeteren van de samenwerking in de keten. Hier in Limburg voeren we vrijwel alle grote werken uit. Enkele voorbeelden daarvan zijn het Centrumplan Geleen, de Woonboulevard Heerlen en de Maasboulevard Venlo. We zitten nu in de finale fase van het Zorgplein Brunssum.’

Bouwstroom

Het Zorgplein Brunssum, dat bij het bereiken van het hoogste punt MIJN, centrum voor medische zorg als officiële naam kreeg, wordt het meest duurzame zorggebouw van Nederland. De naam verwijst naar het vroegere mijngebied, maar ook naar het persoonlijke karakter van het centrum. Het brengt een veelzijdig aanbod van eerstelijns- en tweedelijnszorg bijeen waaronder huisartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen, nog veel meer specialisten en een apotheek: mijn huisarts, mijn fysiotherapeut, mijn verloskundige, mijn apotheek, enz.

Het Zuyderland Ziekenhuis, mijn ziekenhuis, is de grootste huurder. Jaap Vendel licht het project verder toe: ‘Het komt uit de koker van onze ontwikkelingstak die samen met de gemeente Brunssum in 2010 het initiatief heeft genomen. We zijn in 2014 met de bouw begonnen en we gaan ervan uit dat het project in het voorjaar van 2016 zal worden opgeleverd. Om het gebouw zelf ook gezond en toekomstbestendig te maken, werken we volgens de strenge normen van BREEAM-NL, hét keurmerk om nieuwbouwprojecten in Nederland op hun duurzaamheidprestaties te beoordelen.

Dit betekent dat we op alle fronten met duurzaamheid bezig zijn. Het gaat daarbij niet alleen om het gebruik van milieuvriendelijke en energiebesparende materialen en installaties. We moeten bijvoorbeeld ook rekening houden met de milieubelasting en de geluidsoverlast van het transport tijdens de bouw. Bijzonder is dat we het eerste project zijn waar de bouwstroom door zonnepanelen wordt opgewekt. Bijzonder is ook dat we twee spouwmuren geschikt hebben gemaakt als verblijfplaats voor vleermuizen, dat we gierzwaluwkasten hebben ingemetseld en dat we een huismussenhoek hebben gecreëerd.’

Driedimensionaal

‘Er is nog een hele serie duurzaamheidsmaatregelen genomen, te veel om hier op te noemen. Wel wil ik even stilstaan bij het feit dat het gebouw een uniek dak heeft gekregen. Het kan water bufferen en energie opwekken. Daartoe zijn retentieboxen op het dak geplaatst die ervoor zorgen dat het omliggende terrein bij piekbuien geen overtollig water te verwerken krijgt. Het water wordt dan vertraagd via zogenaamde ‘drossels’ in de hemelwaterafvoeren afgevoerd. Bovenop de retentieboxen zijn in totaal 245 zonnepanelen geplaatst. Zij zorgen ervoor dat het gebouw een groot deel van zijn eigen energie opwekt. Met alle duurzaamheidsmaatregelen die zijn genomen, is het project als BREEAM Very Good (3 sterren) gecertificeerd, een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever.

Mede in dit verband hebben we de bouwplaats in een vroegtijdig stadium ook bij Bewuste Bouwers aangemeld. In het begin vonden de collega’s dat allemaal een beetje gedoe maar na verloop van tijd werden ze steeds enthousiaster.’ Het gebouw heeft een oppervlakte van 9.500 vierkante meter. De entree heeft een bijzondere ronde vorm gekregen die al snel als ‘kookpot’ door het leven ging. Hierin zijn naast het trappenhuis ook de liften en de invalidentoiletten ondergebracht. Dit onderdeel van het project is deels uitgevoerd door Jongeneel Projecten.

Paul Oerlemans legt uit: ‘We zaten in een vroegtijdig stadium met het bouwteam om de tafel. Ze hadden voor deze klus twee partijen uitgenodigd. Samen met Peter Verhoeven van de gelijknamige timmerfabriek in Venray zijn wij direct bij de presentatie van onze voorstellen met een driedimensionale uitwerking van het project op de proppen gekomen. Mede daardoor hebben wij deze opdracht in de wacht kunnen slepen.’

Lean-sessie

‘Mallenmakers denken normaliter in omgekeerde vorm. Dit keer moesten ze ‘normaal’ denken. Daar kwam nog bij dat de panelen bijna allemaal verschillend zijn, zowel verticaal als horizontaal. Dit deel van de gevel heeft een oppervlakte van 650 m2 en heeft in twee richtingen een ronde vorm. Dubbel gekromd dus. Hulde aan Timmerfabriek Verhoeven die de HSB-elementen precies pas hebben weten uit te voeren en hulde aan Jeroen Keppelink die de montage van de HSB-elementen en de bekleding met een aluminium composiet heeft verzorgd. Er is voor een aluminium composiet gekozen omdat het zich relatief eenvoudig laat vormen.

Zoals jullie zullen zien, is een metallic-variant toegepast, waarbij de kleuren groen en bruin als een kameleon in elkaar overlopen.’ Marco ten Brinck neemt het woord: ‘We hebben van meet af aan nauw met alle betrokken partijen samengewerkt. Voordat we met de uitvoering zijn begonnen, hebben we de werkzaamheden in een lean-sessie goed met elkaar afgestemd en dat heeft zijn waarde bij dit gecompliceerde project dubbel en dwars bewezen. De entree is in vier delen opgebouwd waarvan het onderste deel aan het plafond van de eerste verdieping hangt en het bovenste deel boven het dak uitsteekt. Elk deel bestaat qua vorm uit achttien unieke HSB-segmenten. Het geheel is aan de buitenkant met horizontale latten bekleed.

Vervolgens is er voor de isolatie minerale wol toegepast en een dampdoorlatende folie aangebracht. Daarop zijn verticale latten bevestigd. Die dienen als basis voor het monteren van de gevelbekleding. De aluminium composiet panelen zijn verlijmd en met twee schroeven geborgd.’ Het is een perfect staaltje van vakmanschap geworden. In dit nieuwe medische centrum worden dagelijks meer dan 1.000 bezoekers verwacht.

Lees ook de overige artikelen in Inhout 47

Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik van onze website accepteert u deze cookies.Ok