TERUG

Marktbericht Naaldhout maart 2018

De markt in naaldhout is zeer goed te noemen. De afname wereldwijd ligt hoog. Na een lange tijd van relatief stabiele marktomstandigheden loopt de spanning de laatste maanden op. Een trendbreuk lijkt te ontstaan. Ondertussen is duidelijk dat de onrust een groot effect op de prijzen zal hebben en dat de beschikbaarheid een voortdurende uitdaging blijft. Onderstaande factoren veroorzaken de markttrend.

Zweden/Finland

De meeste zagerijen exporteren grote volumes naar China waar de prijs hoger ligt. Kopen op lengte is hierdoor heel lastig geworden en diverse maten zijn moeilijk of niet te kopen omdat de zagerijen kiezen voor betere zaagrendementen op de eenvoudige specificaties uit Azië. Daardoor zien we dat zagerijen structurele wijzigingen in hun programma doorvoeren. Opvallend is dat de hogere kwaliteiten (vuren O/S – klasse B en het Centerfree gezaagde hout) steeds slechter beschikbaar zijn. Er zijn nog maar weinig zagerijen die dit zagen en het kopen van specifieke lengtes is feitelijk onmogelijk geworden.

Rusland

Rusland exporteert een groot deel van zijn volume naar China. De prijsvorming is hierdoor uitsluitend gerelateerd aan China. De rondhoutaanvoer is na de strenge vorst weer op gang gekomen. Overal wordt op maximum capaciteit gezaagd en achterstanden worden snel weggewerkt. Nieuwe opdrachten liggen voor de zagerijen voor het oprapen, vooral uit China, maar ook uit andere Aziatische landen. Bulkzagers geven aan dat de prijzen voor China flink stijgen. Waar vorig jaar een gebrek aan transportcontainers bestond, is er nu voldoende aanbod. De Russen kunnen niet voldoen aan de grote vraag en hierdoor krijgen de Scandinavische zagers te maken met een sterk oplopende vraag. De Russen hebben niet veel tijd nodig om te beslissen naar welke kant ze het hout sturen. De betere prijs wijst de weg naar China en niet naar Nederland.

Duitsland

In Duitsland loopt de vraag ook op. De lengten en doorsnede maten die vrijwel niet te koop zijn in Zweden worden nu gekocht in Duitsland, dit drijft de prijs op. De Duitse zagerijen hebben naast deze in het algemeen toenemende vraag ook te kampen met meer vraag dan aanbod in de grote doorsnede maten. Met name de stammen die moeten voldoen aan voldoende doorsnede voor de sporendaken. De beschikbaarheid is hierdoor duidelijk minder. De vraag in Nederland is groot, zowel in volhout als in gevingerlast hout. Het prijsniveau voor de zagerijen ligt structureel te laag en er liggen verdere verhogingen in het verschiet. In algemene zin stijgen de prijzen en van de brede delen in het bijzonder. Het prognosticeren en indekken van de behoefte is sterk aan te bevelen.

Samengevat

Wat is de marktsituatie?

  • Er is weinig aanvoer van stammen door onder andere extreme weersomstandigheden: 
    - Zeer warm en nat najaar 2017 (de harvesters konden slecht het bos in)
    - Maanden februari/maart extreem koud in Rusland en Finland.
  • Wereldeconomie is booming met veel bouwmaterialenvraag uit onder andere China. Dit zonder lengte-/kwaliteiteisen en tegen fors hogere prijzen dan Europa betaalt.
  • Emballage (pallet) industrie betaalt meer en koopt hogere kwaliteit door schaarste ruw.
  • Zagerijen kopen ruw/stammen wat beschikbaar is in vallende lengtes. Bepaalde specifieke lengtes zijn hierdoor moeilijk verkrijgbaar.
  • Beschikbaarheid van transport is al langere tijd mager.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik van onze website accepteert u deze cookies.Ok