Verschillen in isolerend vermogen

Lambda waarde 

In technische productspecificaties van isolatiemateriaal wordt altijd de lambda-waarde ofwel warmtegeleidings-coëfficient aangeduid (uitgedrukt in W/mK). De lambda-waarde geeft aan hoe goed of slecht een bepaald materiaal de warmte geleidt. Hoe slechter de warmtegeleiding, hoe lager de lambda waarde en hoe beter het materiaal isoleert. In de keuze van isolatiemateriaal is de lambda waarde dus een goede graadmeter voor het isolerend vermogen, mits de vergelijking op basis van eenzelfde materiaaldikte is.   

Rd waarde 

Om die reden is het daarom interessanter om bij de aankoop van isolatiemateriaal rekening te houden met de Rd-waarde of warmteweerstand van het isolatiemateriaal, want hierin zit ook de dikte van het materiaal verrekend. Hoe groter de Rd-waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De Rd-waarde (ook wel aangeduid als R- waarde) geeft dus het isolerend vermogen van het materiaal aan.  

Rc waarde 

Isolatiemateriaal is vaak slechts een onderdeel van een totale constructie. Denk hierbij aan een spouwmuurconstructie of een HSB element. Het isolerend vermogen van de totale constructie (inclusief koudebruggen en overgangsweerstanden) wordt uitgedrukt in een Rc waarde. Ook hier geldt dat hoe hoger dit getal is, des te beter het isolerend vermogen. Bij nieuwbouw of renovatie gelden minimale eisen ten aanzien van de Rc waarden. Meer informatie hierover is terug te vinden in hoofdstuk 3.
 


Startpagina

  1. Kiezen van isolatiemateriaal
  2. Verschillen in isolerend vermogen
  3. Wettelijke eisen
  4. Financiële voordelen

 


Vloerisolatie

Vloerisolatie

Gevelisolatie

Gevelisolatie

Dakisolatie

Dakisolatie

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik van onze website accepteert u deze cookies.Ok