text.skipToContent text.skipToNavigation
Menu
Sluiten
Sluiten

De kunst van goede isolatie: Alles wat je wil weten!

Het isoleren van een ruimte biedt verschillende voordelen op thermisch en akoestisch vlak. Doordat de temperatuur van een goed geïsoleerde ruimte constanter is biedt het meer comfort. Bovendien zorgt het voor een hoger energielabel. Daarnaast verkleint het geluidsoverlast van buitenaf en geluidsoverdracht tussen ruimten binnen. Een ander voordeel is dat isolatie ook brandvertragend kan werken. 
Isolatie

Hoe kies ik het juiste isolatiemateriaal?

De ruime keuze aan isolatiemateriaal kan het lastig maken om te beslissen welk materiaal je daadwerkelijk nodig hebt. Er zijn een aantal factoren die bepalen welke isolatie geschikt is in jouw situatie. Dit zijn onder andere:
 
  • Wat wil je isoleren?
  • Welke isolatiewaarde wil je bereiken en hoeveel ruimte heb je?
  • Waarom wil je isoleren?
  • Is de plek al eerder geïsoleerd?
  • Wil je enkel extra isoleren of ga je (ver)bouwen?
  • Wat is het budget?
Er zijn diverse soorten isolatie die het doel hebben om temperatuur of geluid te isoleren en of buiten te houden. Deze worden toegepast vanwege thermische- en akoestische redenen.
Isolatie

Thermische isolatie

Bij thermische isolatie probeer je middels het isoleren van een gebouw of ruimte de temperatuur binnen constant te houden. In de winter wil je de warmte in een gebouw houden terwijl je in de zomer het binnen juist koel wil hebben door warmte buiten te houden. Dit houd je tegen met isolatie. Het goed isoleren van een woning scheelt hierdoor energie en dus maandelijkse kosten. 

Akoestische isolatie

Door het plaatsen van isolatie tussen muren, wanden, vloer en daken wordt geluid van zowel buitenaf als binnenuit gereduceerd. Tussen materialen in een constructie kan ook isolatie geplaatst worden om contact geluidsoverdracht te onderbreken. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld de sleutel van de buurman op de grond hoort vallen.

Welk isolatiemateriaal heb ik nodig?

Door de ruime keuze aan isolatiemateriaal begrijpen wij dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is geschikt in welke situatie? Kies je voor isolatiefolie, isolatieplaten of isolatiewol? Hieronder gaan we dieper in op isolatiematerialen met de bijbehorende toepasbaarheid.

​​​​​​​​​​​​​​ Spouwmuurisolatie

Wanneer een spouwmuur niet of slecht geïsoleerd is zal er veel warmte ontsnappen in de winter en de warmte binnendringen in de zomer. Daarnaast kan slechte isolatie ook zorgen voor condensvorming. Een spouwmuur kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Wij lichten kort 2 situaties toe:
​​​​​​​
Na-isoleren van bestaande bouw
Bij bestaande bouw kan de spouwmuur van extra isolatie worden voorzien door   isolatiemateriaal te plaatsen aan de binnenzijde van de spouwmuur. Bij een oude woning is de kans groot dat de spouw niet of slecht geïsoleerd is. Hierdoor voelt de muur in de koud aan. Deze kou straalt vervolgens verder de ruimte in waardoor deze afkoelt. Dit kan voorkomen worden door  een voorzetwand te plaatsen met isolatie. Geschikt isolatiemateriaal voor het na-isoleren van een spouwmuur zijn Isovlas PL, Knauf Akoestifit en Rockwool Rocksono Base. Dit zijn materialen die eenvoudig te verwerken zijn en zorgen voor voldoende isolatie.

Als de woning geschikt is kun je er ook voor kiezen om de spouwmuur te na-isoleren met bijvoorbeeld inblaaswol. 

Isoleren van nieuwbouw
Bij nieuwbouw wordt tijdens de bouw direct de isolatie geplaatst tussen het binnen- en buitenblad van de woning. Geschikte materialen voor het isoleren van een spouw bij nieuwbouw zijn isolatieplaten zoals: Rockwool Rockfit Duo, Kingspan Kooltherm K8 Spouwplaat en Knauf Rock4All.

​​​​​​​ Gevelisolatie

Een gevel isoleren is een relatief grote ingreep. Het is mogelijk dat hiervoor een vergunning benodigd is wanneer er sprake is van isoleren bij bestaande bouw. Bij nieuwbouw wordt de isolatie geplaatst tussen het binnen- en buitenblad en bij renovatie voor de bestaande gevel. Geschikt isolatiemateriaal voor het isoleren voor de gevel is Rockwool Rockvent Solid. Hierbij wordt de isolatie geplaatst middels een regelwerk. Om optimale isolatiewaarde te behalen kan er gekozen worden voor isolatie met minimaal aantal bevestigingen. Zo voorkom je thermisch verlies bij je gevelisolatie. Bekijk voor meer informatie over isolatie van geventileerde gevels pagina 124 van onze gevelbrochure.

 Dakisolatie

De meeste warmte ontsnapt via het dak. Hierom kan het erg waardevol zijn om het dak goed te isoleren. Het na-isoleren van een dak gebeurt veelal vanuit de binnenkant. Dit geldt voor zowel een schuin- als plat dak. 

Maar ook van buitenaf kan het dak worden geïsoleerd. Hier wordt vaak voor gekozen als de dakpannen ook vervangen worden. Geschikte isolatie voor het dak zijn materialen van producenten zoals Unilin, Unidek, Isovlas en Isobouw. Voor het isoleren van een dak van binnenuit is het beste isolatiemateriaal Knauf, Isover of Rockwool, het voordeel hiervan is dat dit zachte isolatie ingedrukt kan worden. Indien je op zoek bent naar een afgewerkte plaat om van binnenuit het dak te isoleren kan je kiezen voor bijvoorbeeld SlimFix Deco.​​​​​​

 Vloerisolatie

Het isoleren van de vloer kan met verschillende materialen. Isolatie van Knauf, Isovlas en Rockwool zijn erg geschikt. voor akoestische isolatie tussen twee etages. Wanneer je de begane grondvloer wil isoleren om thermische redenen wordt er bij nieuwbouw veelal gekozen voor EPS of XPS onder het beton. Dit voorkomt dat de kou in het beton trekt en vervolgens de ruimte in kan komen. 

 Binnenwandisolatie

Het isoleren met glaswol of steenwol van een scheidingswand wordt vaak gedaan om de geluiden in een ruimte te reduceren. Echter zit er wel een verschil tussen beide materialen. Beide materialen zijn namelijk opgebouwd uit andere grondstoffen wat er voor zorgt dat glaswol met dezelfde dikte een hogere (thermische) isolatiewaarde heeft dan steenwol. 

​​​​​​​ Plafondisolatie

Net als bij binnenwandisolatie wordt een plafond veelal geïsoleerd om de geluiden van buitenaf te reduceren. Het plafond isoleren kun je doen met glaswoldekens of isolatieplaten van bijvoorbeeld Isovlas, Knauf en Rockwool. Bij een houten balkconstructie en een plafond van ijzeren staanders zijn glaswol en steenwol erg geschikt.

Veelgestelde vragen over isolatie

Het kan zijn dat je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt over de toepasbaarheid van isolatiematerialen. Daarom hebben wij de veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.
1. Welk isolatiemateriaal is het beste?
Wanneer we kijken naar welk isolatiemateriaal het beste isoleert is dat over het algemeen gezien minerale wol. Dit isolatiemateriaal heeft een hoge isolatiewaarde en wordt veel gebruikt in woningen. Daarnaast is het materiaal handig in gebruik doordat het zacht materiaal is. Echter is het wel afhankelijk van de manier waarop het materiaal wordt toegepast.
​​​​​​​
2. Welk isolatiemateriaal is het meest milieuvriendelijk?
Of isolatiemateriaal milieuvriendelijk is hangt af van het materiaal. Er zijn erg veel verschillende isolatiematerialen die op een eigen manier milieuvriendelijk zijn, de meest belangrijke zijn:
  • Glaswol
  • Steenwol
  • Vlas
3. Is isolatiemateriaal brandbaar?
Isolatie kan brandbaar, brandvertragend of onbrandbaar zijn. Om aan te geven hoe brandbaar isolatiemateriaal is, worden er brandklassen toegekend aan isolatiemateriaal. Zo is Brandklasse A1 onbrandbaar en Brandklasse E zeer brandbaar. Steenwol is een voorbeeld van isolatie dat onbrandbaar (A1) is en EPS (C) is daarentegen wel brandbaar. Vind je het belangrijk om isolatiemateriaal te gebruiken dat brandwerend is? Check dan altijd de brandklasse!
​​​​​​​
4. Welk isolatiemateriaal heeft de hoogste thermische isolatiewaarde?
De isolatiewaarde wordt aangegeven met de Rd-waarde. Deze waarde geeft de thermische isolatie werking van het materiaal met een bepaalde dikte aan. Hieronder hebben wij ter vergelijking een aantal isolatiematerialen met Rd-waarde weergegeven.​​​​​​​
  • Rockwool Rocksono Base (dikte 60 mm) - Rd 1,6 m² K/W
  • Knauf Insulation Acoustifit isolatieplaat (dikte 60 mm) - Rd 1,6 m² K/W
  • Isobouw Airpop isolatieplaat EPS 100 (dikte 50 mm) - Rd 1,35 m² K/W
  • Kingspan resol schuim Koolterm K12 (dikte 60 mm) - Rd 2,85 m² K/W
5. Hoe goed is het huis geïsoleerd?
De koper of huurder heeft bij het kopen of huren van een woning recht op een energielabel. Dit energielabel geeft een indicatie van hoe (energie)zuinig de woning is. Naast de isolatie valt onder dit label ook het gebruik van zonnepanelen en de manier van verwarmen. Het energielabel kent de klassen A++++ t/m klasse G waarbij A++++ het zuinigst is.
​​​​​​​
​​​​​​​

Vragen over optimaal isoleren?

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen over welk isolatiemateriaal geschikt is in jouw situatie of vragen over één van onze producten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord en helpen je graag verder. Tot ziens bij Jongeneel!