text.skipToContent text.skipToNavigation
Menu
Sluiten
Sluiten
Vlonder in de tuin sfeerbeeld

Een vlonder maken en onderhouden? Dit zijn onze tips!

Ga jij binnenkort een vlonder aanleggen? Bij Jongeneel hebben wij diverse materialen om deze klus zo makkelijk mogelijk te maken. Lees hieronder onze tips om meer te weten te komen over de verschillende vlondermaterialen. 


1. Materiaalkeuze

Een vlonder maken begint natuurlijk met het kiezen van het juiste materiaal. Bij Jongeneel heb je een ruime keuze aan diverse vlonderplanken. Zo kun je onder andere kiezen uit composiet vlonderplanken, hardhouten vlonderplanken en gemodificeerd houten vlonderplanken. Hieronder zie je de voordelen van een aantal soorten vlonderplanken op een rij:

Soort vlonderplank

Onderhoudsarm?

Behandelen voor ingebruikname?

Veel standaard kleurkeuze?

Max. Garantie

UPM (Composiet)

Ja

Nee

Ja

10-25 jaar

Accoya (Gemodificeerd hout)

Nee*

Ja

Nee

25 jaar

Billinga

Nee*

Ja

Nee

-

Kapur

Nee*

Ja

Nee

-


*Natuurproducten dienen altijd onderhouden te worden. De mate van onderhoud en behandeling hangt onder andere samen met de wens van verkleuring van het product en de ligging van het terras.

UPM

Composiet vlonderplanken van het merk UPM hebben veel duurzame eigenschappen. Zo hebben deze planken een oppervlak met een hoge kras- en vlekbestendigheid, voelen ze prettig aan onder de voeten en blijven ze ook splintervrij. Daarnaast hebben ze voor vlonders en terrassen de zeer belangrijke eigenschap dat ze een hoge antislip waarde hebben en gemakkelijk te reinigen zijn. Deze planken kunnen namelijk ook probleemloos gereinigd worden met een hogedrukreiniger.

Gemodificeerd hout

Accoya vlonderplanken bestaan uit naaldhout dat op een milieuvriendelijke manier is gemodificeerd tot een duurzaam houtproduct. Deze FSC gecertificeerde planken gaan gegarandeerd 50 jaar mee zonder grondcontact en 25 jaar met grondcontact of in zoet water. Hierdoor is het uitermate geschikt om te gebruiken als vlonderplank. Daarnaast is het product ook nog eens makkelijk te verwerken en blind te bevestigen met clips. Let op: Deze planken moeten eerst behandeld worden met olie of beits voordat ze schoongemaakt kunnen worden met een hogedrukreiniger en agressievere schoonmaakmiddelen.

UPM vlonder
Vlonder van billinga

Bilinga

Bilinga is een hardhoutsoort uit West-Afrika met een luxe uitstraling dankzij zijn unieke goud/gele kleur. Een voordeel van dit houtsoort is dat het minimaal bloedt en de uitloging kleurloos is en het ook nog eens goed bestand is tegen zilte lucht. Daarnaast zijn deze vlonderplanken zeer vorm-stabiel doordat ze pas na het drogen op maat worden gezaagd. Dit maakt de bij Jongeneel FSC gecertificeerde Bilinga vlonderplanken een uitstekend product om toe te passen bij het maken van een vlonder.

Kapur

Kapur is een hardhoutsoort uit Azië en varieert qua kleur van licht roodbruin tot donker roodbruin. Deze hardhouten vlonderplanken zijn eenvoudig te monteren en zijn FSC gecertificeerd. Kapur is als houtsoort een populaire keuze voor vlonders omdat het niet alleen aantrekkelijk qua prijs is, maar ook duurzaam en stabiel is.

2. Onderconstructie

De onderconstructie hangt volledig af van de ondergrond. Hierin maken wij onderscheid tussen harde ondergrond van tegels, beton of dakterras en een zachte ondergrond van zand. Voor de onderconstructie bij zand bieden wij gepunte azobé palen. Deze palen zijn ideaal voor ondersteuning van vlonders op niet draagkrachtige grond. Hierop kan vervolgens een constructie worden gelegd van hardhouten onderregels of aluminium onderregels. Vlonder maken op een hardere ondergrond? Dan bieden wij diverse onderleggers, vloerdragers, montageprofielen en bevestigingsmaterialen.

3. Bevestiging

Per situatie kan de bevestiging verschillen. Jongeneel biedt voor iedere situatie de juiste benodigdheden zoals EPDM, airclips, montageprofielen en RVS vlonderschroeven.

4. Onderhoud

Om de levensduur van het vlonder te verlengen is onderhoud na de plaatsing een belangrijk onderdeel van het proces. Zeker omdat er bij vlonders en terrassen vaak kans is op algengroei en dit de vlonders niet alleen minder veilig kan maken maar ook de levensduur kan beïnvloeden. Dient de vlonder of het terras gepoetst te worden, dan is een bezem, een borstel en groene zeep met water vaak al genoeg. Zeker omdat agressievere schoonmaakmiddelen en hogedrukreinigers bij houten vlonders voor schade aan de lak kunnen zorgen.
 

Vlonder maken voor jouw klus?

Wil je meer weten over ons assortiment en de mogelijkheden? Bekijk dan hier ons assortiment vlonderplanken online of ga eens langs bij de vestiging bij jou in de buurt. Onze medewerkers helpen je graag om de juiste keuze te maken voor jouw project.