text.skipToContent text.skipToNavigation
Menu
Sluiten
Sluiten
Bijhorende artikelen

JONGENEEL Metselzand 0-3mm Big-Bag 700kg 1/2m3

ID E140200208
Productgroep
Zand
Product
Metselzand
Maatvoering
big-bag 1/2m3
Korrelgrootte
0-3

Productbeschrijving

Metselzand bestaat uit scherpe korrels en is opgebouwd uit diverse korrelgroottes. Hierdoor worden holle ruimtes tussen de grotere korrels opgevuld door kleinere zandkorrels. Bij het aanmaken van de metselmortel ontstaat er een compacte massa met draagvermogen.

Andere benamingen zijn: rivierzand en scherpzand.

Toepassing
Metselzand wordt gebuikt bij het aanmaken van metselmortel. Voor goed metselwerk is het belangrijk dat de metselmortel wordt afgestemd op de gewenste steensoort.

Mengverhouding
De standaard mengverhouding voor metselmortel is: een deel cement op drie delen zand. Metselen is een ambacht waarbij het gevoel van de metselaar een grote rol speelt. De ene metselaar geeft de voorkeur aan een schrale metselmortel de andere aan een vette. De druksterkte van de mortel moet in overeenstemming zijn met die van de metselsteen.

rekenhulp metselen

Tip

Doe de 1 minuut proef: Hiermee controleer je het gewenste vochtgehalte van de stenen. De proef gaat als volgt: Metsel twee stenen op elkaar. Houdt deze 1 minuut onder lichte druk tegen elkaar. Haal de stenen van elkaar. Er moet op beide stenen specie achterblijven. Zo niet dan is de steen te droog of te nat.

Dek het metselzand af om vervuiling in het zand te voorkomen. Metselspecie is een beperkte tijd verwerkbaar, maak nooit meer aan dan binnen een uur verwerkt kan worden.

Metselmortel heeft vocht nodig om uit te harden. Dek het metselwerk af of benevel het zodat de metselmortel zijn volledige sterkte bereikt.