text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Verantwoord bosbeheer

Streven naar 100% verantwoord hout

Bossen zijn van levensbelang voor onze aarde! Dat weten we al heel lang. Een paar belangrijke redenen zijn:
  • Bossen bevatten 80% van alle biodiversiteit op het land (dieren, planten, schimmels en bacteriën).
  • Bossen zijn enorm belangrijk voor onze gezondheid: een schatkamer aan geneeskrachtige planten en kruiden, en ingrediënten voor geneesmiddelen. Bovendien zuiveren ze water en lucht.
  • Bossen zijn een bron van zoetwater door het ‘voeden’ van grondwater, bronnen en rivieren, maar ze reguleren ook het regenwater.
  • Bossen zijn natuurlijke koelsystemen (in een bos is het veel koeler dan in een stad gevormd van beton en asfalt) en ze zijn in staat om de opwarming van de aarde af te remmen, doordat ze CO2 opnemen. Daarnaast geven bossen natuurlijk ook weer veel zuurstof af.
  • Bossen beschermen tegen erosie (en dus tegen aardverschuivingen en zandstormen). Mangrovebossen zijn een natuurlijke bescherming tegen tsunami’s.

Keurmerk voor verantwoord bosbeheer

Verantwoord bosbeheer is enorm belangrijk om bossen intact te houden. Het kappen van bomen in een bosconcessie hoeft geen enkel probleem te zijn. Bossen zijn enorm veerkrachtig en herstellen snel. Er zijn twee belangrijke keurmerken die verantwoord bosbeheer via strikte regelgeving bewerkstelligen:
FSC® = Forest Stewardship Council
PEFC™ = Program for the Endorsement of Forest Certification Schemes

Volgens FSC spreken we van verantwoord bosbeheer “wanneer op evenwichtige wijze rekening gehouden wordt met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.” Je kunt hier meer over lezen op o.a. de websites van FSC Nederland en PEFC Nederland.

Verantwoord bosbeheer gaat veel verder dan (verplichte) legaliteit: Er is aandacht voor beschermde dieren- en plantensoorten; er wordt niet gekapt op steile hellingen of vlak langs beekjes en rivieren; rechten van inheemse bevolkingen worden gerespecteerd; er zijn minimale eisen voor wat betreft arbeidsomstandigheden; etc. Minstens zo belangrijk is het feit dat verantwoord bosbeheer economische waarde geeft aan bos, waardoor het niet nodig is om het bos te vervangen door andere vormen van landgebruik.

Voor Jongeneel staat het daarom vast dat wij uitsluitend hout en houtproducten willen aanbieden met een keurmerk van verantwoord bosbeheer!

FSC logo                       PEFC logo