text.skipToContent text.skipToNavigation
Menu
Sluiten
Sluiten

BENG – ben jij klaar voor de nieuwe energieprestatie?

Duurzaam en circulair bouwen wordt steeds belangrijker. Zelfs zo belangrijk dat per 1 januari 2021 een nieuwe wet van kracht is gegaan. BENG zal EPC vervangen om het energiezuinig bouwen te stimuleren en duurzaamheid te waarborgen.

Wat is BENG?

BENG staat voor ‘bijna energieneutrale gebouwen’ en bestaat uit drie energieprestatie-indicatoren. De BENG-eis is per 1 januari 2021 ingegaan en geldt alleen voor de vergunningen die vanaf die periode worden aangevraagd. (Bijna) energieneutraal bouwen wordt hiermee wettelijk verplicht. Dit betekent dat de EPC (energieprestatiecoëfficiënt) voor het berekenen van de energieprestatie, komt te vervallen. Alle nieuwbouw moet gaan voldoen aan de BENG-eisen om duurzaam bouwen te bevorderen.

De drie BENG-indicatoren

BENG is ingedeeld in drie indicatoren. Bij elkaar bepalen de indicatoren de energieprestatie van een gebouw. De score bepaal je aan de hand van onderstaande indicatoren:

1. Energiebehoefte (kWh/m2/jr)
Dit is de maximale hoeveelheid energie dat een gebouw nodig heeft om te verwarmen en te koelen.

2. Primair fossiel energiegebruik (kWh/m2/jr)
Naast verwarmen en koelen, zijn er vaak meer installaties nodig om een gebouw van energiebehoefte te voorzien zoals warm tapwater, ventilatoren en verlichting. Ook deze waarden worden uitgedrukt in kWh/m2. Om aan de norm te voldoen kunnen zonnepanelen helpen om het primair fossiel energieverbruik te beperken.

3. Aandeel hernieuwbare energie (%)
Dit is de minimale percentage voor hernieuwbare energie dat wordt gebruikt. Met zonnepalen- of collectoren en gebruik van windenergie kan je het percentage eenvoudig verlagen.

BENG eis per gebouw type

              

Energiebehoefte
kWh/m
2-y

Primair energieverbruik
kWh/m
2-y

Hernieuwde energie %

Woning 55 + ... * 30  50
Woongebouw 65 + ... * 50 40
Kantoren 90 + ... * 40 30
Scholen 190 + ... * 70 40
Zorg zonder bed 90 + ...* 50 40
Zorg met bed 350 130 30
Winkel 70 + ... * 60 30
*Toeslag Als/Ag en bouwsysteem













 


 

BENG in beeld. Bekijk de video



Duurzaam ondernemen en bouwen begint bij Jongeneel

Duurzaam en circulair bouwen vinden wij bij Jongeneel belangrijk. Daarom maken we verantwoorde keuzes en stemmen wij onze services en assortiment af in het belang voor alle toekomstige generaties. Direct aan de slag? Bekijk ons duurzaam assortiment:

Hout
Houten gevelbekleding
 Rockwool
Rockpanel
Knauf Insulation
Kingspan Insulation
Unilin Insulation
Trespa
Isovlas
Pavatex

  


Ook interessant:

  


Welke rekenmethode?

Vanaf 1 januari 2021 is NTA 8800 de bepalingsmethode zijn om de BENG waardes te meten. Hiermee komt NEN 7120 te vervallen.

Wat betekent BENG voor jou?

Wat verandert er voor jou met de komst van de nieuwe energieprestatie-eisen? Met BENG komt de nadruk te liggen op het beperken van de energiebehoefte. Met name goede isolatie wordt hiermee een noodzakelijke voorwaarde in nieuwbouw en renovatie. Dit vraagt vanzelfsprekend om aanpassingen en innovaties.

Wat kan jij nog meer inzetten om aan de BENG-eisen te voldoen? Denk aan:


Luchtdichting
Warmtepompen
Triple of viervoudig glas
Koudebruggen
PV-panelen


BENG Projectdossier

Alle vergunningsaanvragen voor nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moeten voldoen aan de BENG-eisen per 1 januari 2021. Het is daarbij een verplichting voor de bouwpartijen een projectdossier bij te houden, waaruit controleerbaar is welke materialen en producten in een bouwwerk zijn toegepast.

Op basis van de NTA 8800 moeten alle gebouwen per 1 januari een vernieuwd energielabel krijgen. Een gediplomeerd energieprestatie-adviseur voert dit uit. Deze werkt volgens de beoordelingsrichtlijn BRL9500 ‘Energieprestatieadvisering’. Om te beoordelen of een gebouw voldoet aan de richtlijnen is het projectdossier nodig. Alle informatie die nodig is om te beoordelen of een bouwwerk aan de BENG-eisen voldoet, moet terug te vinden zijn in het projectdossier. Denk aan de berekening van de energieprestatie, de luchtdichtheidsmeting en inregelrapporten van installaties. Maar denk ook aan de thermische kwaliteit van de isolatie. Hiervoor geldt dat er foto’s aangeleverd moeten worden: een overzichtsfoto, een foto van het type en merk isolatie, dikte isolatie, aansluiting op het kozijn, vloer, dak en vier foto’s hoe isolatie op elkaar aansluit. De gegevens voor het energielabel moeten worden verstrekt aan rijksoverheid. Een projectdossier is een voorbode van de Wet kwaliteitsborging die vanaf 1 januari 2022 ingaat. Een projectdossier wordt opgeleverd aan het Bevoegd Gezag-gemeente, daarmee wordt aangetoond dat aan de bouwregelgeving wordt voldaan.

Nieuwe RC Waardes

Per 1 januari 2021 gelden er ook nieuwe eisen m.b.t. de Rc waarden van een gebouw. Dit is een resultaat van de nieuwe berekenmethodiek (NTA8800) behorend bij de nieuwe BENG eisen. Bij deze nieuwe berekening wordt niet gerekend met de correctiefactor voor bouwkwaliteit die in de oude norm wel een onderdeel was. Dit betekent dat bij vergelijkbare isolatie diktes de vereiste RC waardes 5% hoger zijn. In theorie betekent het dat we dunner kunnen gaan isoleren en dus een stapje achteruit gaan. Om dit te voorkomen zijn er nieuwe eisen vastgesteld aan de RC waarde van een gebouwdeel.

Voor de hsb -gevelsluitende elementen en prefab daken- was de correctie factor 2%. Dat betekent dus dat deze constructies  3% extra geïsoleerd moeten worden.
Nieuwbouw eisen in bouwbesluit:
Rc 3,7 m2.K/W voor de vloer
Rc 4,7 m2.K/W voor de gevel
Rc 6,3 m2.K/W voor het dak.

TO juli

Naast de Beng-eisen die per 1 januari 2021 in het Bouwbesluit zijn opgenomen, is er ook een aanvullende nieuwe regelgeving voor nieuwbouwwoningen TOjuli. Nieuwe woningen worden zo energiezuinig mogelijk gebouwd en houden daardoor hun warmte beter vast. Directe zonintreding heeft een grote invloed op oververhitting wat in de zomer problemen kan opleveren. Hogere binnentemperaturen leiden tot gezondheidsrisico’s en overlast.

Er is een indicator voor verlaging van het risico op oververhitting genaamd: TOjuli. De grenswaarde per 1 januari 2021 voor de TOjuli-indicator is 1,20. Deze waarde is een indicatiegetal waarmee per oriëntatie van het gebouw inzicht wordt gegeven in het risico op temperatuuroverschrijding in het gebouw. De TOjuli wordt berekend in de software van de Energieprestatieberekening volgens de NTA 8800. Woningen met een actieve koeling voldoen automatisch aan de TOjuli-eis. Indien de TOjuli de grenswaarde van 1,20 overstijgt mag aan de hand van het dynamisch simulatieprogramma Gewogen Temperatuuroverschrijding (GTO) alsnog aangetoond worden dat het risico op oververhitting acceptabel blijft. De grenswaarde voor de GTO is vastgesteld op 450 uur.

TO-juli – Belangrijke toevoeging aan eisen energieprestatie

TO-juli geeft een getal van het risico op temperatuuroverschrijding en wordt bepaald aan de hand van de berekende koelbehoefte over de maand juli in de BENG-berekening volgens NTA 8800. Het is een indicatiegetal en is daarom geen garantie dat er geen temperatuuroverschrijding in de woning op zal treden. Dat is afhankelijk van de precieze weersomstandigheden en het gedrag van bewoners.

Waarom TO juli eis

Nieuwbouwwoningen worden steeds beter geïsoleerd en luchtdichter gebouwd en hebben vaak grote glas oppervlakken. Ook door klimaatverandering zijn er meer warme zomerdagen met hoge temperaturen met als gevolg: oververhitting (hitte stress) in de woning. Als een nieuwbouwwoning alleen voldoet aan BENG 1, 2 en 3, kan er daardoor een probleem ontstaan in de zomer. De woning kan namelijk te warm worden. Om die reden gaan ook de eisen van TOjuli (TO = Temperatuur Overschrijding) in per 1 januari 2021. Dit betekent dat een nieuwbouwwoning dus voor utiliteitsgebouwen niet alleen aan de BENG-eisen moet voldoen, maar ook aan die van TOjuli.



Er wordt pas een omgevingsvergunning afgegeven op het moment dat een woning aan de beide eisen voldoet. Je kan ook zeggen dat er met TOjuli een vierde BENG-eis wordt toegevoegd. Door actief gebruik te maken van voorzieningen, kan de temperatuur in de woning omlaag kan worden gebracht.
  buitenzonwering
  zonwerend glas
  minder glasoppervlak – kleinere ramen in de gevel
  dakoverstekken
  warmtepomp met koeling
  zomernachtventilatie
De uitkomst is een getal, waarbij geldt: hoe hoger, des te groter het risico op temperatuuroverschrijding en wat wordt berekend voor elk gevelvlak, per oriëntatie (dus noord gevel, zuid gevel etc.). Een tussenwoning krijgt dus twee uitkomsten, een hoekwoning drie, een vrijstaande woning in principe vier en bij appartementen is het afhankelijk van de plattegrond.