text.skipToContent text.skipToNavigation
Menu
Sluiten
Sluiten

Totem boeidelen en sierlijsten: totaalconcept voor gevelverfraaiing

Het assortiment Totem boeidelen en sierlijsten, dat in alle vestigingen van Jongeneel verkrijgbaar is, biedt een breed scala van mogelijkheden om gevels te verfraaien. De verschillende producten worden gemaakt van Western Red Cedar en zijn al gegrond.

De toepassing van Western Red Cedar als bouwmateriaal gaat duizenden jaren terug. De indianenstammen die als eersten het herkomstgebied in Noord-Amerika bewoonden, noemden het hun ‘levensboom’. Ze gebruikten de bast voor het weven van matten, kleding en luiers, de twijgen voor het draaien van touw, de wortels voor het vervaardigen van waterdichte manden en de stam voor het maken van kano’s, het bouwen van huizen en het beeldhouwen van hun totempalen. Totempalen werden van Western Red Cedar gemaakt vanwege de duurzaamheid en goede bewerkbaarheid van deze boomsoort. Deze eigenschappen inspireerde de leverancier om ‘Totem’ als merknaam te kiezen voor dit assortiment boeidelen en sierlijsten. Van nature bevat Western Red Cedar olieachtige stoffen die het tegen schimmels, insecten en rotting beschermen. Het hout bezit ook goede isolerende eigenschappen. Belangrijk is verder dat het toegepaste verfsysteem door de fijne celstructuur van het hout buitengewoon goed hecht.
 

Rift gezaagd

Na de oogst worden de stammen gezaagd. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de dosse en rift gezaagde delen. Alleen de rift gezaagde delen worden voor de Totem-producten gebruikt. Bij rift gezaagd hout staan de jaarringen loodrecht op het zichtvlak waardoor er geen vlamtekening zichtbaar is. Dit heeft een positief effect op het krimp- en zwelgedrag en dat zorgt ervoor dat het hout vormstabiel is. Het werkt minder en dat heeft weer een gunstig effect op de levensduur en onderhoudscyclus van het aan te brengen verfsysteem. Bij de productie worden de delen conform de daarvoor geldende richtlijnen gevingerlast en gelamineerd. Daarbij wordt vaak kort en smal hout toegepast, zodat het aandeel afvalhout tot een minimum beperkt blijft. Alle Totem-producten worden standaard met een droog gemeten laagdikte van 100mu in RAL-kleur 7035 gegrond en dat levert een mooie basis op voor diverse aflakkleuren. Het gronden vindt onder optimale  omstandigheden plaats in een hypermoderne spuitstraat.

 

Samenwerking

Het assortiment bestaat uit boeidelen in verschillende maatvoeringen. Daarnaast omvat het een negental sierlijsten en dubbel halfhouts rabat voor zowel horizontale als verticale toepassingen. De verschillende onderdelen zijn uit voorraad leverbaar. Zoals het voorbeeld bij dit artikel laat zien, zijn er talloze combinaties mogelijk. De belangrijkste aandachtspunten zijn ventilatie en dilatatie. Voldoende ventilatie zorgt ervoor dat het condensatievocht kan worden afgevoerd en dilatatie is van belang om de randen goed te kunnen onderhouden en nog wat ruimte te laten voor de geringe werking van het hout. Het verfsysteem is ontwikkeld in samenwerking met Anker Stuy Verven uit het Friese Terwispel. Deze samenwerking maakt Totem tot een uniek totaalconcept. Na montage moeten de delen binnen zes maanden worden afgelakt. Wel dienen de kopse kanten en schroefgaten direct worden afgewerkt met Totem Randsealer en Totem Egaliseer & Vulmiddel. Indien de delen worden afgelakt met Anker Stuy eindfinish wordt op het totaalconcept een garantie van 15 jaar gegeven. Aflakken kan in elke gewenste RAL-kleur.